Chinese kool en shiitake uit de wok met noedels en teriyaki
Gewokte Chinese kool en shiitake met noedels in een heerlijke teriyakisaus.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 30 minutesminutes
Porties: 4personen
Ingrediënten
150gsobanoedels, (Heb je het graag glutenvrij? Kies dan rijst- of boekweitnoedels.)
1elsesamolie
1ui, in dunne halve maantjes
1teentjelook, geplet en fijngesneden
¼rood pepertje, in fijne ringetjes
1snuifjezeezout, fijn en wit
10shiitake, vers, harde steeltjes verwijderd en in fijne reepjes
1kleinewortel, julienne gesneden
10bladeren vanChinese kool, groot, in reepjes van 1 cm, wit en groen gescheiden
5lente-uitjes, fijngesneden, zowel het wit als het groen
Voor de teriyaki:
2elgembersap
2½elrijststroop
5elsojasaus, (glutenvrij: vervang de sojasaus door tamari)
6elappelsap, niet te zoet, eerder zoetzuur
2elsesamolie, geroosterd
1½elrijstazijn
Bereiding
Breng ruim water aan de kook en kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze goed af onder koud water.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
Verwarm de sesamolie in een grote pan of wok en sauteer de ui, de look en het rode pepertje. Voeg een snuifje fijn wit zeezout toe. Zo geeft de ui het vocht vrij en hoef je geen olie toe te voegen om aanbranden te voorkomen.
Voeg de shiitakes, wortelreepjes en hardere witte reepjes Chinese kool toe en sauteer 3 minuutjes. Voeg indien nodig een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
Leg de sobanoedels op de groenten in de pan en daarbovenop de groene reepjes Chinese kool.
Giet de saus over de noedels en de groenten en sluit de pan met een deksel.
Laat alles een 2-tal minuten stomen.
Neem het deksel van de pan en voeg de lente-ui toe. Meng de noedels, saus en groenten goed.
Extra informatie
Recept en foto uit Vegans are better lovers. Viviane Van Dyck. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan