Klassieke vegan lasagne bolognese met romige bechamelsaus
Een traditionele lasagne bolognese, maar dan vegan! Ontdek het recept met laagjes rijke bolognesesaus, romige bechamel en vegan kaas. De lasagne wordt nog lekkerder als je deze een dag op voorhand maakt zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Maak eerst een infusie voor de bechamelsaus. Verwarm de plantaardige melk op middelhoog vuur met de ui, 1 laurierblaadje, vegan bouillonpoeder en een snufje nootmuskaat. Laat de melk verder trekken terwijl je de bolognesesaus maakt.
Verhit enkele el olijfolie in een grote kom. Stoof de ui gedurende enkele minuten met een snuf zout.
Voeg de knoflook, wortel en selder toe en laat 3-4 minuten stoven.
Voeg nu de courgette en de Italiaanse kruiden toe en laat nog 2-3 minuten verder stoven.
Roer het vegan gehakt door de groenten. Bak 2 à 3 minuten.
Blus af met de vegan rode wijn. Indien je liever geen wijn gebruikt, kan je deze vervangen door 2 el balsamicoazijn.
Roer nu de tomatenblokjes, passata en het tomatenconcentraat door de groenten. Draai het vuur lager, zet een deksel op de kom en laat 15 minuten zacht pruttelen. Proef en kruid bij met zout en peper naar smaak.
Maak ondertussen de roux voor de bechamelsaus. Smelt de plantaardige boter in een sauspan. Voeg de bloem toe wanneer de boter gesmolten is en roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Laat even bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
Giet de geïnfuseerde plantaardige melk (zie stap 1) door een zeef en voeg deze geleidelijk toe aan het mengsel. Giet hiervoor telkens een beetje melk bij de bloem en roer met een garde tot de melk en de roux volledig gemengd zijn. Herhaal tot je alle melk gebruikt hebt. Controleer met een houten lepel of er geen roux aan de onderkant van de pan blijft hangen. Roer tot alles goed gemengd is en je een romige saus hebt. Kruid bij met nootmuskaat naar smaak. Voor een kaassaus kan je edelgistvlokken en/of vegan kaas toevoegen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Stel nu de lasagne samen. Begin met een laag bolognesesaus waar je een laagje bechamelsaus over giet. Verdeel lasagnevellen over de saus. Let op dat deze geen ei bevatten. Zorg ervoor dat de saus volledig bedekt is. Breek lasagnevellen in twee om gaten op te vullen. Herhaal tot je alle saus opgebruikt hebt. Eindig met een laagje bechamelsaus.
Strooi indien gewenst vegan geraspte kaas en/of parmezaan over de schotel.
Zet de ovenschaal 45 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de schotel eventueel nog even onder de grill indien de kaas niet goed gesmolten is. Let op dat de bovenkant niet aanbrandt.
Haal de lasagne uit de oven en laat even afkoelen zodat je gemakkelijker stukken kan uitsnijden. Werk eventueel af met blaadjes verse basilicum.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan