Lauwwarme salade met gebakken peer, pecannoten en rijst
Deze lauwwarme salade met gebakken peer leent zich perfect voor die koude, regenachtige dagen waarin je zin hebt in een gezonde salade, maar je toch iets warm wil eten.
Soort gerecht: Lunch, Voorgerecht
Bereidingstijd: 30 minutesminutes
Porties: 2personen
Ingrediënten
200gzwarte rijst, of rode
zout, naar smaak
peper, naar smaak
1kleinerode ui, in zo fijn mogelijke halve ringen
5elbalsamicoazijn
3elolijfolie
1elappelstroop
2tlmosterd
2peren, geschild en in partjes
100gpecannoten
50gmesclun, (jonge bladsla)
2kropjesroodlof, (of witlof als het niet verkrijgbaar is)
Bereiding
Kook de rijst met 400 ml water en een snuf zout gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de rijst na het koken in een grote kom en laat uitdampen en een beetje afkoelen tot lauwwarm.
Marineer intussen de halve uienringen in 2 eetlepels balsamicoazijn. Hierdoor ‘garen’ ze als het ware een beetje en verliezen ze hun scherpe randje.
Klop 2 eetlepels balsamicoazijn, 2 eetlepels olijfolie, de appelstroop en de mosterd in een kommetje tot een dressing. Breng goed op smaak met zout en peper.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de peren kort even aan tot ze wat zachter worden met een mooi bruin randje. Draai het vuur laag en voeg de laatste eetlepel balsamicoazijn toe. Schep om en bak kort nog even mee tot de azijn helemaal verdampt is. Laat de peren een beetje afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
Doe de peren, pecannoten, gemarineerde uitjes (zonder de azijn) en mesclun bij de rijst in de kom en meng alles voorzichtig door elkaar. Haal de blaadjes van de kropjes roodlof en schik ze mooi op een schaal. Schep de salade over de roodlof.
Extra informatie
Recept en foto uit Elke dag feest, koken volgens de seizoenen. 100% vegan. Maartje Borst, uitgeverij Kosmos. Foto Lisette Kreischer.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan