150gsuiker, eventueel 50 g bruine en 100 g witte suiker
175gbloem
6speculooskoekjes
1handvolamandelen
Bereiding
Rol het kruimeldeeg uit in een taartvorm van ca. 24 cm.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak het kruimeldeeg gedurende 15 minuten voor (blindbakken). Leg hiervoor een vel bakpapier op het deeg en bedek met bakparels of droge kikkererwten.
Snijd ondertussen de appels in kleine stukjes en doe in een pan met 50g (bruine) suiker, kaneel (naar eigen smaak) en het sap van een halve citroen. Laat de appels even stoven.
Meng de bloem en 100g (witte) suiker bij elkaar in een kom.
Verkruimel de speculoos door de koekjes in een ziplockzakje te doen en dan met een deegrol of glazen fles over de koekjes te rollen tot deze heel fijn verkruimeld zijn. Meng de speculooskruimels onder de bloem.
Hak de amandelen fijn en voeg deze toe aan de bloem.
Laat 100g boter smelten en voeg toe aan het bloemmengsel.
Verwijder het bakpapier en de bakparels uit de taartvorm. Doe de appeltjes in de vorm, verdeel de blauwe bessen erover en verkruimel als laatste de crumble over de vulling.
Bak gedurende 25 minuten. De exacte baktijd kan afwijken naar gelang de oven die je gebruikt. De taart is klaar wanneer de crumble begint te verkleuren.
Tip
De speculoos en amandelen zijn optioneel maar geven de taart wel net dat tikkeltje pit. Iemand met een notenallergie kan de amandelen zeker achterwege laten.