Deze quinoa broccoli bowl is een heerlijke vegan maaltijdsalade met geroosterde broccoli en aardappelen, quinoa en broccolipesto. De krokante pompoenpitten, hennepzaad en romige avocado maken deze bowl compleet.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 30 minutesminutes
Totaal: 50 minutesminutes
Porties: 4grote kommen
Ingrediënten
De powerbowls:
1kleinebroccoli, in roosjes van ongeveer 2,5 cm (ongeveer 210 g)
3groteaardappelen, in blokjes van 1 cm (ongeveer 420 g)
1,5elextra vergine olijfolie
fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
185g quinoa, ongekookt
300g broccolipesto (zie verder), of andere vegan pesto
2elcitroensap, meer indien nodig
4elpompoenpitten*, geroosterd en gezouten (40 g)
2 elhennepzaad
5flinkebosuitjes, in dunne ringen (100 g)
1groteavocado, in stukjes, of 2 middelgrote avocado's
Voor de broccolipesto (indien je zelf pesto maakt)
5teentjeslook, (20 g)
18gzongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijngehakt + 1,5 el olie uit het potje
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een extra grote bakplaat (38 bij 53 cm) of twee kleinere bakplaten met bakpapier.
Leg de stukjes broccoli en aardappel op de bakplaat. Sprenkel de olie eroverheen, alle stukjes moeten een oliejasje hebben (je kan de olie ook met je vingers door de stukjes broccoli wrijven). Verdeel alle stukjes gelijkmatig in één enkele laag over de bakplaat en strooi er flink wat zout en peper over.
Rooster de aardappelen en broccoli 15 minuten, haal de bakplaat uit de oven, keer de stukjes om en rooster ze nog eens 10-20 minuten, tot de aardappelen en broccoli gaar en goudbruin zijn, met hier en daar een schroeiplekje.
Breng in de tussentijd in een grote kookpot 300 ml water met de quinoa op hoog vuur aan de kook en zet dan het vuur meteen lager. Leg een goed sluitend deksel op de pot en laat de quinoa 12-14 minuten zachtjes doorkoken tot het water is opgenomen en de quinoa pluizig zacht is geworden. Neem de pot van het vuur, roer de quinoa met een vork los en doe het deksel weer op de pot om de quinoa warm te houden.
Terwijl de groenten en quinoa garen heb je tijd om de broccolipesto te maken indien je dat wenst.
Broccolipesto (optioneel, je kan ook andere vegan pesto gebruiken)**
Breng een middelgrote kookpot water op hoog vuur aan de kook.
Maal intussen de knoflook heel fijn in de keukenmachine.
Voeg, zonder de machine te laten draaien de zongedroogde tomaten plus anderhalve eetlepel olie uit het potje, de peterselie, pompoenpitten, edelgist, het citroensap en zout en peper toe.
Voeg als het water kookt de broccoli en 2 theelepels zout aan de pan toe. Blancheer de broccoli 90 seconden met het deksel op de pot. Giet het water af en laat de broccoli onder koud water schrikken om het kookproces te stoppen. Laat hem goed uitlekken.
Doe de broccoli bij het tomatenmengsel in de keukenmachine en meng alles 10 seconden. Schraap de pesto van de wand van de kom en meng nog minstens een minuut. Voeg intussen een straaltje olijfolie toe. Als je de pesto te dik vindt, kun je er nog wat water of olie door mengen (1 eetlepel tegelijk). Proef de pesto en maak hem zo nodig op smaak af met citroensap, knoflook, zout of wat je maar lekker vindt.
Afwerking van de bowls:
Doe het citroensap en ½ theelepel zout bij de quinoa en roer er daarna de geroosterde groenten door.
Neem vier grote ondiepe kommen en verdeel hierover het quinoamengsel. Schep er een paar lekkere lepels pesto op en garneer elke kom met 1 eetlepel pompoenpitten, 2 theelepels hennepzaad, een kwart van de bosuitjes en een kwart van de avocado. Voeg tot slot eventueel zout, peper en een scheutje citroensap toe. Serveer de bowls warm. De restjes zijn ook heerlijk als een koude lunch!
Extra informatie
* Voor het gemak kan je geroosterde pompoenpitten in huis halen. Je kunt pompoenpitten ook zelf roosteren: verdeel ze over een kleine bakplaat en roer er 1 eetlepel olijfolie doorheen. Rooster de pitten 10-13 minuten bij 160°C tot ze goudbruin zijn. **Je kunt de pesto in de koelkast tot 5 of 6 dagen bewaren, in de vriezer tot 1 maand. Verpak hem wel luchtdicht (als je een diepvrieszak gebruikt, druk de lucht er dan uit). Laat de pesto ontdooien en proef of je de smaak nog wat moet oppeppen. Bewaren:Je kunt dit gerecht tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het in een grote koekenpan met een drupje olie opwarmen, maar koud is het ook zalig. Voor meer plantaardige eiwitten:Quinoa is erg eiwitrijk maar indien je nog meer eiwitten wenst, voeg je peulvruchten toe, bijvoorbeeld kikkererwten, adukibonen, witte bonen, kidneybonen of linzen. Mealprepping:Je kunt de pesto en de quinoa van tevoren maken en afgesloten apart in de koelkast bewaren. De quinoa maak je best niet langer dan 2 dagen op voorhand. Recept en foto's uit Vanavond vegan. Plantaardige gerechten uit de keuken van Oh She Glows. Angela Liddon. Uitgeverij Spectrum.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan