Steamed buns of bao buns zijn broodjes die niet gebakken maar gestoomd worden. Het resultaat zijn zachte, licht kleverige broodjes. Ze zijn heel populair als Aziatisch streetfood. Je kan ze vullen met wat je maar wil.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Aziatisch
Voorbereiding: 15 minutesminutes
Bereidingstijd: 10 minutesminutes
Om het deeg te laten rusten: 1 hourhour
Totaal: 1 hourhour25 minutesminutes
Porties: 4broodjes
Ingrediënten
250gbloem
20gsuiker
5ggist
5gnatriumbicarbonaat
½tlzout
140mlongezoete sojamelk
Voor een zwarte variant:
4elzwarte sesamzaadjes, geroosterd
6tlsesamolie
Voor een gouden variant:
1elkurkuma, of
1elbietenpoeder
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine met deeghaak of, als je ambachtelijk met de hand kneedt, in een gewone kom. Als je een zwarte of gouden variant wil maken voeg je nog extra ingrediënten toe (zie hieronder).
Draai of kneed de eerste 2 tot 3 minuten voorzichtig tot er zich een samenhangend deeg vormt. Schakel dan over op een hogere stand (niet hoger dan 2) en draai nog 6 tot 8 minuten.
In geval van ambachtelijk kneden: stort na die eerste paar minuten het deeg op het aanrecht en kneed een kleine 10 minuten door.
Laat het deeg, bedekt met een vochtige schone theedoek, minstens een uur rusten op een warme plek.
Verdeeg het deeg in 4 (grote) tot 8 (kleine) bolletjes. Je kunt ze zo laten. Of rol ze plat uit en smeer ze in met een beetje arachideolie voordat je ze weer dichtvouwt. Je kunt op dit moment ook je vulling toevoegen en het deeg plooisgewijs dichtvouwen voor een speels effect.
Stoom in 8 tot 10 minuten gaar in de mand van een stoompan.
Voor een zwarte variant:
Maak een sesampasta door 4 eetlepels zwarte, geroosterde sesamzaadjes in een hakmolentje te vermalen. Maal net zo lang tot er olie vrijkomt. Dit kan wel 4 tot 6 minuten duren.
Voeg op dat moment 2 theelepels sesamolie toe. Maal verder. Voeg na een tijdje nog eens 2 theelepels sesamolie toe. Maal weer door. Voeg tenslotte nog eens 2 theelepels sesamolie toe en laat draaien tot je een smeuïge pasta hebt.
Voeg deze sesampasta vanaf het begin toe aan het basisrecept.
Voor een gouden variant:
Voeg 1 eetlepel bietenpoeder of 1 eetlepel kurkuma toe aan het basisrecept. Met bietenpoeder kleuren de broodjes eerst mooi rood, maar door het stomen krijgen ze een prachtige gouden tint. Voeg je een vulling toe, dan zie je nog wel een rood effectje aan de binnenkant.