Een heerlijk recept voor gebakken rijst met lekker pittige kimchi en gezonde groenten en bestrooid met gemarineerde, crispy tofu
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Oosters
Bereidingstijd: 20 minutesminutes
Om de tofu te marineren: 30 minutesminutes
Totaal: 50 minutesminutes
Porties: 4personen
Ingrediënten
1elplantaardige olie
1boslente-ui, in schuine stukjes
150gchampignons, steeltjes verwijderd
6teentjesknoflook, in plakjes
1elverse gember, geraspt
75gbroccolini, in stukjes
150gwortel, in dunne plakjes
20ggroene asperges, in schuine stukjes
100gsperziebonen, gehalveerd
75gpeultjes, gehalveerd
35gboerenkool, harde stelen verwijderd
250grijst, gekookt
100gkimchi, fijngehakt
Voor de gemarineerde tofu:
3elsojasaus, of tamari
2elgeroosterde sesamolie
1elmirin
1tlahornsiroop
400gtofu, in grote blokjes
Voor de dressing:
2elsriracha
1elsojasaus, of tamari
1elmirin
1elgeroosterde sesamolie
Voor erover:
chilivlokken
geroosterde pinda's
korianderblaadjes
Bereiding
Marineer eerst de tofu. Meng de tamari, sesamolie, mirin en ahornsiroop in een grote bak.
Leg de tofublokjes erin en keer ze voorzichtig om ze met de marinade te bedekken. Laat ze idealiter een paar uur, maar minstens 30 minuten marineren.
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een pot, leg het deksel erop en schud om te mengen. Zet opzij.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de tofu in een beetje van de marinade tot de blokjes rondom krokant zijn. Schep ze op een bord en zet opzij. Veeg de pan schoon met keukenpapier.
Verhit de plantaardige olie in dezelfde koekenpan en bak de bosuitjes op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze een paar minuten. Roer de knoflook en gember erdoor en roerbak alles nog 1 minuut.
Doe de broccolini, wortels, asperges, sperziebonen, peultjes en boerenkool erbij en roerbak alles 3-4 minuten of tot de groenten gaar, maar nog wel een beetje crunchy zijn. Roer de gekookte rijst en de gehakte kimchi erdoor.
Schenk de dressing over de rijst en meng goed. Draai het vuur uit. Leg de blokjes tofu op de gebakken rijst en strooi de chilivlokken, pinda’s en koriander erover.
Extra informatie
Foto en recept uit Rebels lekker! Niki Webster. Uitgeverij Becht.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan