vegan falafelrecept
Recept afdrukken Recept pinnen
0 from 0 votes

Falafel met groene kruiden

Falafel is een heerlijke Arabische snack van kikkererwten. Het geheim van perfecte falafelballetjes is om de kikkererwten niet voor te koken, maar rauw te gebruiken.
Soort gerecht: Hapjes, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Midden-Oosters
Bereidingstijd: 10 minutes
1 hour
Totaal: 1 hour 10 minutes
Porties: 9 falafels

Ingrediënten

  • 150 g kikkererwten, gedroogd (= 300 g geweekte kikkererwten)
  • 80 g erwten, diepvries
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 el limoensap
  • 1 handje verse kruiden, dille, munt, koriander, peterselie
  • 1 tl zout
  • 2 el pompoenpitten

Voor erbij

  • vegan aioli, optioneel

Bereiding

  • Week de gedroogde kikkererwten 24 uur op voorhand in koud water. Ververs het water na 12 uur. Let erop dat je de kikkererwten in voldoende water (+/- 1 l) te weken zet, want ze zetten uit. Weeg 300g af van de geweekte kikkererwten.
  • Mix de kikkererwten tot de structuur van grof zand. Voeg de andere ingrediënten toe en mix verder tot een dikke pasta.
  • Zet het mengsel, afgedekt met plastic folie, voor minstens 1 uur weg in de koelkast.
  • Neem het uit de koelkast, maak je handen nat en rol er balletjes van.
  • Verwarm de friteuse tot een temperatuur van 170°C of verwarm de olie in een braadpan. Wanneer de olie begint te ‘dansen’, is ze warm genoeg om te frituren. Let op dat de olie warm genoeg is, want anders zakken de balletjes naar de bodem en zullen ze niet mooi krokant worden of uiteenvallen. Is je olie te warm, dan zullen ze verbranden aan de buitenkant en binnenin nog rauw zijn.
  • Frituur de balletjes 4 à 5 minuten in de olie.
  • Serveer de falafel met koriander-muntsaus en cashew-aioli.
    Smakelijk!

Extra informatie

vegan kookboek Plan Vegan Nathalie Meskens
Recept en foto’s uit : Plan Vegan, Borgerhoff&Lamberigts. Copyright fotografie Bram Debaenst.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan