Winnaars wedstrijd Vegan Burger Day

Hier zijn de vijf winnaars van onze wedstrijd nog eens mooi op een rijtje met hun recepten:

Op de eerste plaats:

Vuurvlees burger (met seitan) door Elien Van de Walle (www.deathstaronamission.com)

– 450 g seitan, in lange staafjes van 1 cm doorsnede gesneden

– Broodjes

– Marinade:

o 2 el gezoete sojasaus
o 1 el water
o 1 el bruine suiker
o 2 el sesamolie
o 1 el sesamzaadjes, geroosterd
o 2 lente uitjes, het groen. (wit ter decoratie)
o 4 teentjes knoflook
o peper naar smaak
o 1 el sambal oelek
o 2 el rijstazijn of mirin

– Saus

o 2 el rijstazijn of mirin
o 1 el veganaise
o 1 el appelazijn of ciderazijn
o 1 el groene appel, in kleine blokjes
o 2 spaanse pepers, fijngesneden en ontpit
o 1 tl peper, of meer

– Decoratie

o Wit van de lente ui
o Chinese kool
o Kim Chi
o Rest van de appel, in staafjes

BEREIDING
– Voeg alle marinade ingrediënten samen en roer deze goed onder elkaar. Giet dit over de seitanstaafjes en laat minstens 30 minuten marineren.

– Meng alle saus ingrediënten samen en roer deze goed onder elkaar.

– Snij de broodjes open en laat ze gedurende 1 minuut krokant worden in een voorverwarmde oven van 180°.

– Zet een pan op een zeer hoog vuur zonder vetstof aan toe te voegen. Bak de seitanstaafjes, zonder extra marinade, gedurende halve minuut aan elke zijde.

– Leg de onderste broodjes in de pan om de overgebleven marinade in de pan op te slorpen.

– Neem een groot blad Chinese kool. Leg aan 1 zijde een eetlepel Kim Chi. Leg aan de andere zijde de onderkant van een broodje. Leg hier op de seitanstaafjes.

Werk af met fijngesneden Chinese kool, saus, appeltjes en het wit van de lente ui.

2) Samosaburger van Sofie Ballieu  (https://fiekefatjerietjes.wordpress.com/)

(voor 4 personen – 8 kleine burgertjes)
 1 zoete aardappel (ongeveer 200 gram)
 olijfolie
 1 ui
 2 teentjes knoflook
 1 tl korianderpoeder
 1 tl garam masala
 1 tl komijn
 zout
 100 gram erwtjes
 50 gram rode linzen
 80 gram (spelt)bloem

Om te serveren:

 8 kleine broodjes
 Sla, tomaat, komkommer, geraspte wortel, …
 Mangochutney of tzatziki

WERKWIJZE:

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Kook ze gaar in een bodempje water, giet af en pureer met een vork.

Verwarm wat olijfolie en bak daarin de ui en de knoflook glazig. Voeg de specerijen en wat zout toe en laat meebakken zodat de smaken vrijkomen. Doe er ook de erwtjes bij en laat kort meebakken.

Voeg dit bij de zoete aardappelen en meng door elkaar.

Kook de rode linzen tot ze gaar zijn, giet af en laat goed uitlekken. Meng ze ook door het zoete aardappelmengsel. Laat alles afkoelen en meng er dan nog de (spelt)bloem doorheen. Het mengsel zal zacht zijn, maar mag niet meer te veel plakken.

Vorm burgertjes met behulp van een serveerring en bak ze in wat sojamargarine of olijfolie aan beide kanten tot ze goudbruin zijn (gebruik een anti-kleefpan).

Stel zelf je burger samen naar smaak: kies wat rauwkost en doe wat mangochutney of tzatziki op de burger.

3) Asian inspired chickpea burger door Sara Surinx (de groene keuken)

4 burgers
– 240 gr gekookte kikkererwten
– 2 teentjes look, fijngesnipperd
– 3/4 à 1 tl gember, fijgesnipperd
– 1/2 tl korianderzaad, gemalen
– 1 tl gemalen lijnzaad
– 1 1/2 tl tahin
– 1 tl citroensap
– 1 1/2 tl tamari
– 2 el boekweitbloem
– 1/4 rode ui, fijngehakt
– 1 wortel, geraspt
– 1/2 cup verse koriander
– snuifje cayennepeper of chilipoeder
– snuifje zout

– 200 gr warmoes
– tamari
– 4 burger buns
– ketchup

BEREIDING:
Doe alle ingrediënten in een kom en mix met een staafmixer. Zorg dat je niet alles fijn mixt zodat je wat meer textuur overhoudt in je burgers.
Maak er 4 burgers van en bak ze in wat olie op een hoog vuur.

Snijd de stelen uit de warmoes en bak deze zo’n 5 minuten op een hoog vuur met een scheutje tamari. Stoof vervolgens het blad ong. 3 minuten op middenhoog vuur tot ze zacht zijn.

Doe wat ketchup op je burger buns, leg hier de burger op, snijd de warmoesstelen in stukjes en schik ze samen met het warmoesblad op je burger. Enjoy!

Banurger door Muriel Nimal (http://frombelgiumwitloof.blogspot.be/)

Pour environ 6 burgers
– 2 grandes bananes
– 150 g de carottes (…ou de potiron, en saison)
– 100 g de cacahuètes salées (genre pour apéritif)
– 2 oignons
– 2 gousses d’ail
– 1/2 citron, pressé
– 2 càs de graines de sésame
– 2 à 3 càs de maizena
– 1 càs de tahini ou de beurre de cacahuètes
– 1 càc de romarin
– 1 càc de gingembre rapé (…ou plus si affinités!)
– 1 pincée de cumin moulu
– 1 pincée de piment (ou quelques rondelles de piment frais)
– 1 pincée de coriandre moulue
– 1 pincée de curcuma
– 1 pincée de cannelle
– 1 pincée de noix muscade
– 2 càs d’huile de coco

PREPARATION

– cuire les carottes et les réduire en purée
– hacher (mixer) les cacahuètes
– hacher finement les oignons et l’ail
– écraser les bananes
– mélanger les purées de carottes et de banane, les oignons, l’ail, le tahini, le citron, les graines et les épices (*)
– laisser reposer quelques heures au frigo
– couper la deuxième banane en fines rondelles et l’incorporer délicatement à la pâte à burgers.
Façonner les burgers et les cuire à la poêle avec l’huile de coco
Servir avec une sauce piquante type sriracha 🙂

ASTUCE
On peut aussi passer un coup de mixeur plongeur pour rendre la pâte plus homogène (l’idée est de mixer “à moitié” la pâte, pour avoir qu’une partie de la pâte soit homogène et serve de “ciment”, tout en ayant gardé quelques morceaux)

Blackbeanburgers door Marieke Wings

(This recipe makes two big ones)
Need:
-1 cup of black beans cooked and rinsed (as dry as possible)
-1/3 cup of chopped red bellpepper
-1/3 cup sweet corn
-1/3 cup red onion
-3 big tbsp speltflour
-spices (I used black pepper, cayenne and pink himalayan salt)

DO:
-put all ingredients in a food processor except the flour, pulse a few times. It’s better when you have chunky bits than a smoochy mess!
– put in a bowl and add the flour, put in the fridge for an hour
-make two burgers, expect to get your hands dirty
-put pan on high heat with coconutoil
-carefully put in the burgers and after half a minute lower the heat. Flip after 2mins and bake further until done!

Serve with salad, dressing you like, red bell pepper, avocado, cucumber, whatever you like!