Winnaars receptenwedstrijd

Proficiat aan Joke. Ze wint twee vegan kookboeken met haar recept voor Masghati!

De tweede en derde plaats werden weggekaapt door Tine en Sara.

We geven jullie graag de winnende recepten mee.

 

Masghati (Joke Leuridan)

 

  • 1 cup maïsbloem
  • 1 ½ cup rietsuiker of meer naar smaak
  • 4 tot 6 el plantaardige boter (sojamargarine of andere)
  • 1 cup geroosterde amandelen in schijfjes
  • 1 cup geroosterde pistache in schijfjes
  • 1/3 cup rozenwater of minder naar smaak
  • ½ theelepel kardemom gemalen
  • 1 snuifje saffraan opgelost in 2 el heet water

 

 

 

Verhit 1 cup water in een pot op het vuur, voeg suiker toe tot het opgelost is.

Hou het warm.

Los in een andere kom het maïsmeel op in koud water tot er geen klonters meer zijn.

Neem een zware kom voor op het vuur en giet er het opgeloste maïsmeel in met 3 cups water, breng samen aan de kook en roer goed!

 

Voeg het suikerwater toe en roer goed dooreen.

Voeg de margarine toe, amandelen en pistache (hou wat over voor de garnering) , saffraan, kardamom.

Blijf goed roeren tot de textuur glad en dik is.

Verminder de hitte en laat nog een 10 tal minuten doorsudderen.

 

Haal van het vuur en stort uit in een vorm die ingeolied werd.

Wrijf alles mooi glad met een spatel en laat het koelen voor een aantal uur in de frigo.

 

Haal uit z’n vorm en snij de masghati in gewenste vormen… driehoeken, rondjes, hartjes, sterren, … en garneer met overgebleven pistache en amandelen.

 

Smakelijk!

 

Hartige pannenkoekentaart met rodebietenpesto, tofuricotta en oesterzwammen (Tine Van Steenbergen, The Green Toast)

 

Ingrediënten (voor een springvorm van 21 cm, ruim genoeg als hoofdgerecht voor 4 personen)

Rodebietenpesto

  • 3-4 ongepelde rauwe rode bieten (± 300 g)
  • 60 g rauwe amandelen
  • 3 el citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • Zout en zwarte peper

Tofuricotta

  • 300 g tofu
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 hand verse basilicum
  • 1 el gedroogde oregano
  • 3 el edelgist
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 2 el ongezoete plantaardige melk
  • Zout en zwarte peper

Oesterzwammen

  • 300 g oesterzwammen
  • ¼ kl chilipoeder
  • ½ kl gerookte paprikapoeder
  • 1 kl verse tijm (blaadjes van 2 takjes)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el sojasaus

Pannenkoeken

  • 140 g patisseriebloem
  • 140 g boekweitmeel
  • ½ kl zout
  • 1 el olijfolie
  • 400 ml ongezoete plantaardige melk
  • 200 ml spuitwater
  • Zonnebloemolie (om te bakken)

Bereidingswijze

Stap 1: Voorbereiding rodebietenpesto.

Ontdoe de bieten van hun loof en was ze grondig. Pak ze in in aluminiumfolie en zet ze in de oven voor 40-60 minuten, afhankelijk van hun grootte. De bieten zijn klaar als je er gemakkelijk kan in prikken met een vork. Laat ze lichtjes afkoelen en pel ze met je handen. Zet opzij tot stap 5.
Rooster de amandelen in een droge, grote koekenpan tot lichtjes gebruind. Je kan dezelfde pan gebruiken voor stap 3 en 4. Zet de amandelen opzij tot stap 5.

Stap 2: Pannenkoekenbeslag.

Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken met een garde. Laat minstens een halfuur rusten op kamertemperatuur, tot stap 6.
Stap 3: Tofuricotta.

Pel de ui en snipper fijn. Stoof ze in 1 el olijfolie enkele minuten tot glazig in de grote koekenpan van stap 1. Pers de knoflook en laat een minuutje meestoven. Mix alle ingrediënten voor de ricotta (ook de gare ui en knoflook) samen in een keukenmachine. Proef en voeg zout, peper en/of citroensap toe indien nodig. Je hoeft de keukenmachine nog niet af te wassen, gebruik hem opnieuw in stap 5. Doe in een potje en zet in de koelkast tot stap 7.

Stap 4: Oesterzwammen.

Verwarm de olijfolie in de pan van stap 3 op een hoog vuur. Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken en bak ze in de olijfolie tot lichtjes gebruind. Voeg de tijm, het chilipoeder en het paprikapoeder toe en laat even meebakken onder goed roeren. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus toe. Blijf goed roeren tot het vocht verdampt is (van de hitte van de pan en oesterzwammen). Doe in een potje en zet opzij tot stap 7.

Stap 5: Rodebietenpesto.

Breng alle ingrediënten voor de pesto in de keukenmachine. Restjes van de tofuricotta storen niet. Zet de keukenmachine aan tot alles goed gemengd en fijngemalen is. Er mogen zeker nog enkele amandelstukjes overblijven. Doe in een potje en zet opzij tot stap 7.

Stap 6: Pannenkoeken.

Roer het beslag nog eens goed door. Voeg nog een scheut spuitwater toe als het te dik lijkt. Verwarm een pannenkoekenpan enkele minuten voor, en bak de pannenkoeken in zonnebloemolie. Je hebt een 10-tal pannenkoeken, waarvan je er 6 nodig hebt voor de taart
Optioneel: Druk met een koekjesvorm enkele sterren uit de minder goed gelukte pannenkoeken om je taart te versieren.

Stap 7: Opbouw pannenkoekentaart.

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat olijfolie. Leg een pannenkoek op de bodem. Verdeel er 1/3 van de ricotta over en leg daarop 1/3 van de oesterzwammen. Bedek met een pannenkoek. Besmeer met 1/3 van de rodebietenpesto. Herhaal 3 keer zodat je eindigt met een laagje mooie rode pesto. Optioneel: versier met je pannenkoekensterren en smeer ze in met een beetje olijfolie.

Stap 8: Opwarmen pannenkoekentaart Zet de taart 30 min in een oven van 180°C.

Stap 9: Aan tafel! Laat de taart enkele minuten afkoelen, ontdoe van de springvorm en zet op een mooi bord of een mooie taartvorm.
Serveer bijvoorbeeld met een groene salade en balsamicosiroop.

 

HARTIGE BLADERDEEGROL (Sara Surinx, De Groene Keuken)


1 pak vegan bladerdeeg
140 gr groene linzen
1 laurierblad
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 stengel selder, fijngesneden
1 grote wortel, fijngesneden
200 gr (diepvries)spinazie
200 gr champignons, in schijfjes gesneden
1 tl (gedroogde) tijm
1 tl gedroogde basilicum
4 zongedroogde tomaten, fijngehakt
1 el lijnzaad
2 el havermout
peper & zout

 

Kook de linzen in 20 minuten gaar met een laurierblad.

Stoof ondertussen de ui voor 5 minuten op een middenhoog vuur. Voeg hier de look, selder, wortel en spinazie aan toe en stoof nog 10 minuten. Voeg de champignons, tijm, basilicum en peper toe, stoof 5 minuten. Zet het vuur af en doe de zongedroogde tomaten, lijnzaad, de linzen en havermout erbij. Roer goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 220°C (of volg de aanwijzingen van het pak bladerdeeg).

Rol het bladerdeeg open en giet het linzenmengsel hierop. Doe dit beetje bij beetje, het kan zijn dat er wat mengsel overblijft, je moet namelijk het bladerdeeg nog dicht kunnen rollen. Zorg dat je aan de uiteinden wat bladerdeeg overhoud, ook aan de zijkanten moet een flink stuk overblijven. Sla de uiteinden dicht en rol dan de zijkanten over het mengsel. Je hebt nu een mooie bladerdeegrol.

Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.

TIP: Heb je linzenmengsel over? Prak (of mix) de helft fijn en roer er wat bulgur door. Zet 30 minuten in een oven van 180°C: linzenpaté!

 

Smakelijk!