Wat hebben een dolfinarium en een diskette gemeen?

dolfinarium 3
Ze zijn niet meer van deze tijd.

Er bestaat een plaats in België waar er exotische dieren gevangen gehouden worden. Ze worden gebruikt bij shows voor een betalend publiek. Circussen met wilde dieren zijn in België nochtans verboden. Trucjes doen de dieren enkel als ze beloond worden met eten en dat eten accepteren ze enkel als ze honger hebben. Sommigen onder hen zitten er al sinds de jaren ’80 gevangen en leefden voordien in het wild. Entertainment uit duistere tijden bestaat nog steeds in de 21ste eeuw. Dolfijne pret in Boudewijn Seapark.

 

dolfinarium 3

 

Een dolfijn in een aquarium

Het bassin in het Boudewijn Seapark bestaat uit glazen en betonnen wanden en het water bevat chloor. Hun sonar kunnen ze door de beperkte ruimte maar deels gebruiken en de vis die ze eten komt uit een emmer. De zon zien ze nooit schijnen en water voelen stromen is iets waar ze enkel van kunnen dromen. Tijdens de show speelt muziek die tot buiten te horen is, zodat dit boven het schreeuwende publiek uit kan komen, letterlijk een marteling met psychologische schade tot gevolg (Romano, et al., 2004). Dolfijnen zijn hyperintelligente dieren, wetenschappers schatten hun intelligentie hoger in dan die van primaten (Hurley, 2006). In het wild leven ze in grote sociale groepen met familiebanden. Met hun sonar kunnen ze zeer goed navigeren en communiceren; hun lijf is als het ware gemaakt om honderden kilometers per dag te zwemmen. Een betonnen aquarium waar een hoopje stenen een gigantische oceaan moet simuleren kan je geen verrijkende omgeving noemen. Voor dolfijnen betekent dit verveling en dus stress, met fysieke en psychologische nadelen ten gevolg (St. Aubin & Dierauf, 2001). Want een gigantische oceaan kan je niet simuleren.

 

dolfinarium 1

Ondanks de oplapwerken voor de opnames van een tv-programma, zoals het vernieuwen van de uitgerafelde vlaggen, straalt het dolfinarium vooral vergane “glorie” uit. De foto geeft niet goed weer hoe afgeleefd het hele complex eruitziet.

 

Een dolfijn als collega

De eigenaars van het dolfinarium beschouwen het houden van dolfijnen in gevangenschap als een onmisbaar gegeven. Er vindt revalidatietherapie plaats voor kinderen waarvan het exclusieve effect niet bewezen is (Marino & Lilienfeld, 2006) en waar dus alternatieven voor bestaan (Iannuzzi & Rowan, 1991). Er worden dolfijnen gekweekt die niet bedreigd zijn. Er vindt infotainment plaats over de vervuiling van de oceanen, maar er wordt niet ingezet op de verbetering van de leefomgeving van wilde dolfijnen. Er wordt gezegd dat de dolfijnen gelukkig zijn, want ze paren. Maar we kunnen van onze eigen buurman nog niet eens zeggen of die werkelijk gelukkig is, en die heeft ook kinderen. Het dolfinarium pronkt er mee dat de dolfijnen “hun collega’s” zijn (Huysentruyt, 2016). Geen idee hoe het personeelsbeleid er in het Boudewijn Seapark uitziet, maar hopelijk moeten daar niet alle medewerkers wonen op hun werkplaats en mogen ze niet pas op pensioen als ze sterven.

 

Een dolfijn is niet illegaal

Een zinnetje dat ingekaderd staat op het nachtkastje van de communicatieverantwoordelijke van Boudewijn Seapark is ‘het dolfinarium voldoet aan de Europese en Belgische wetgeving inzake het houden van dolfijnen in gevangenschap’. En gelijk hebben ze, jammer genoeg. En tevens jammer genoeg zijn wetten geen barometers van moraliteit. Wetten kunnen onderdrukken en gevangen houden en dat doen ze in dit geval ook. De rechten van bepaalde dieren worden door het wetgevend kader lager geacht dan de rechten van bepaalde instanties en bedrijven. Nog een diskette in de 21ste eeuw.

 

dolfinarium 2Een dolfijnleven is belangrijk

Intelligente dieren met een zelfbewustzijn opsluiten is iets wat niet langer te verantwoorden valt. Meer en meer mensen wereldwijd raken hiervan overtuigd en de gevolgen blijven dan ook niet uit. In het buitenland zijn al verschillende dolfinaria gesloten na protest (The Dolphin Project, 2017). Sea World heeft mede dankzij de documentaire ‘Black Fish’ veel tegenkanting gekregen en heeft daardoor besloten in California niet langer shows met orka’s te doen (Bomey, 2016). Ook het National Aquarium in Baltimore heeft besloten dat het welzijn van een dolfijn meer waard is dan de inkomsten van een toegangsticket (Mirabella, 2016). Het dolfinarium in Barcelona heeft gelijkaardige plannen (The Dolphin Project, 2016). Boudewijn Seapark zegt altijd dat een tamme dolfijn na twee dagen sterft in de zee. Het National Aquarium zal al haar dolfijnen dan ook vrijlaten in een ‘sanctuary’, een opvang of beter gezegd afgesloten zone, waar dolfijnen onder begeleiding van mensen het wilde leven kunnen ervaren. In België informeert dierenrechtenorganisatie Bite Back (met ondersteuning van o.a. Sea Shepherd) al ettelijke jaren de bezoekers van Boudewijn Seapark over het lot van dolfijnen in gevangenschap zodat mensen dit onrecht niet langer willen steunen. Weg met die diskettes!

 

Wat kan jij doen?

Koop geen ticket voor het dolfinarium. Informeer jezelf en je omgeving over het lot van dolfijnen in gevangenschap. Sluit aan bij het maandelijkse protest, elke laatste zondag van de maand om 15u.

 

 

Door Hartwin Calmeyn

 

 

 

Bibliografie

Bomey, N. (2016, maart 17). SeaWorld to phase out killer whale shows, captivity. USA Today .

Hurley, S. (2006). Chapter 20: Intelligence and rational behaviour in bottlenosed dolphin. In S. Hurley, Rational Animals? (pp. 439-464). Oxford: Oxford University Press.

Huysentruyt, B. (2016, maart 1). “We verliezen een collega”. Het Laatste Nieuws .

Iannuzzi, D. A., & Rowan, A. N. (1991). Ethical Issues in Animal-Assisted Therapy Programs. Anthrozoos A Multidisciplinary Journal of The Interactions of People & Animals , 154-163.

Marino, L., & Lilienfeld, S. O. (2006). Dolphin-Assisted Therapy: More Flawed Data and More Flawed Conclusions. Anthrozoos A Multidisciplinary Journal of The Interactions of People & Animals , 239-249.

Mirabella, L. (2016, juni 14). National Aquarium will move dolphins to a sanctuary by 2020. The Baltimore Sun .

Romano, T. A., Keogh, M. J., Kelly, C., Feng, P., Berk, L., Schlundt, C. E., et al. (2004). Anthropogenic sound and marine mammal health: Measures of the nervous and immune systems before and after intense sound. Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences , 1124-1134.

St. Aubin, D. J., & Dierauf, L. A. (2001). Stress in Marine Mammals. In L. A. Dierauf, & F. M. Gulland, Handbook of Marine Mammal Medicine: Health, Disease and Rehabilitation. Vol. 2 (pp. 253-269). Boca Raton, FL: CRC Press.

The Dolphin Project. (2016, december 24). BREAKING: BARCELONA ZOO DOLPHINARIUM TO CLOSE. Retrieved maart 12, 2017, from The Dolphin Project: https://dolphinproject.net/blog/post/breaking-barcelona-zoo-dolphinarium-to-close/

The Dolphin Project. (2017). Captive Facilities – Closed. Retrieved maart 12, 2017, from The Dolphin Project: https://dolphinproject.net/campaigns/captivity-industry/captive-facilities-closed