Moussaka

Veganistisch recept voor moussaka

(Recept en foto van Jerney Trommel)

500g vastkokende aardappelen
2 kleine aubergines
500g kastanjechampignons
3 teentjes knoflook
1 gesnipperde ui
2 takjes verse tijm
1/4 cup rode wijn
1/2 theelepel liquid smoke
peper en zout naar smaak
1 eetlepel Alpro bakken en braden (plus extra om de aardappeltjes in te bakken)
2 eetlepels bloem
1 pakje soja- of haverroom
1/4 theelepel mosterd
2 eetlepels edelgist
1/4 cup gedroogd sojagehakt
wat geraspte vegan kaas (optioneel)
 
 
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Stoom ze in ongeveer een kwartiertje gaar en laat ze dan afkoelen. Bak ze nog even in de pan.
Snijd de aubergines in plakjes en leg ze op een beklede bakplaat. Bestrijk ze met wat olijfolie en bak ze ongeveer 10 minuten aan elke kant in de oven op 200 graden. Als ze aan beide kanten mooi bruin zijn, zet je ze opzij.
Snijd de champignons in kleine stukjes, bak deze samen met de gesnipperde ui en pers hier de knoflook over uit. Strooi er na een minuutje de tijmblaadjes over en roerbak een minuut of tien. Voeg wat peper en zout toe naar smaak en doe ook de wijn en liquid smoke erbij.
Strooi de gedroogde sojabrokjes erbij om ze het vocht te laten opnemen.
Proef of je nog bepaalde kruiden wil toevoegen en ga dan door met de bechamelsaus.
Verhit 1 volle eetlepel Alpro bakboter in een steelpannetje. Bak er een teentje uitgeknepen knoflook in en voeg dan 2 eetlepels bloem toe. Wanneer alle bloem is opgenomen door de boter, schenk je de sojaroom erbij terwijl je goed blijft kloppen met de garde. Voeg 2 eetlepels edelgist en peper en zout naar smaak toe en eventueel nog wat geraspte vegan kaas.
Verdeel de plakjes aardappels over de bodem van een ovenschaal en bestrooi ze met wat zout. Dan is het de beurt aan je champignonmengsel. Verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. Leg hier weer de plakjes aubergines overheen en sluit af met de bechamelsaus.
Bak de moussaka een minuut of 20 op 200 graden. Wanneer de bovenkant goudbruin is, is hij klaar.