Crème brûlée

vegan recept voor crème brûlée

(Recept en foto van Jana Broeckx)

 

Recept voor ongeveer 8 potjes
1 blik kokosmelk (400 ml)
100 gram cashewnoten, geweekt in water gedurende 8 uur
250 ml water
100 ml amandelmelk
1 zakje agar-agarpoeder (2 gram)
1 theelepel edelgistvlokken (optioneel)
50 gram (kokos)suiker
3 eetlepels esdoornsiroop
zaadjes uit 1 vanillestokje
snuifje kurkuma (voor de kleur)
extra (bruine) suiker voor het krokante laagje

Doe de cashewnoten, kokosmelk, edelgistvlokken en water in een blender. Blend dit mengsel totdat het een egaal geheel is en er geen stukjes cashewnoot meer overblijven.
Voeg nu de andere ingrediënten (buiten de extra suiker voor het krokante laagje) toe en blend opnieuw totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Doe het mengsel in een steelpan en breng aan de kook. Laat zachtjes sudderen gedurende ongeveer een minuut.
Verdeel het mengsel in een aantal potjes en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Als je klaar bent om te serveren, strooi een laagje suiker op het oppervlak van elk potje. Gebruik een gasbrander om de suiker te laten smelten. Let er wel op dat de suiker niet verbrandt.