Gouden Macadamiacurry

(Recept en foto van Jerney Trommel)

 

Curries zijn een uitkomst tijdens een drukke werkweek. Je hoeft er relatief weinig aan te doen, vooral wanneer je een kant en klare curry pasta gebruikt. Die in de gele emmertjes van Mae Ploy zijn plantaardig.
Hou je van een romige, vrij doge curry, kies dan de kokosmelk met het hoogste vetpercentage die je kan vinden. Deze curry dankt zijn naam niet alleen aan zijn prachtige kleur, maar ook aan de prijzige macademia’s. Je kan ze eventueel vervangen cashewnoten.

 

Gele Curry Pasta
6 rode gedroogde chilipepers
5 sjalotjes
1 eetlepel fijn gehakte citroengras
10 kleine of 5 grote teentjes knoflook
2 eetlepels geraspte gember
1 theelepel witte peper
2 theelepels garam massala
1 tlheelepel komijn
2 theelepel koriander
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel zout

Snijd alle ingrediënten zo klein mogelijk en maal ze samen in een vijzel tot een pasta. Als het resultaat te droog en korrelig is, kun je een klein beetje olie toevoegen. Deze currypasta is ongeveer een week houdbaar in de koelkast, maar je kunt ze ook in porties invriezen.

 

En dan de curry
6 vastkokende aardappelen in blokjes
1 kleine bloemkool
1 kleine broccoli
1 cup gesneden worteltjes
1/4 cup macademia noten
1 eetlepel currypasta
1 blikje kokosmelk
1 eetlepel garam massala
zout naar smaak

Verhit wat arachide-olie in een grote pan op medium hoog vuur en bak in de aardappelblokjes even aan. Wanneer ze een goudbruin korstje beginnen te krijgen, voeg je de roosjes broccoli en bloemkool toe. Roerbak deze vijf minuten. Doe de stukjes wortel en de macademia nootjes er bij.

Voeg na een minuut de currypasta toe. Wanneer alles in de pan een geel jasje heeft gekregen, schenk je de kokosmelk erbij. Roer de garam massale door de saus voor je de curry proeft. Zorg dat alle ingrediënten goed onder staan. Nu is het moment om er nog wat zout of extra gedroogde chilivlokken bij te doen als je dat wil.

Wanneer je tevreden bent over de smaak draai je het vuur laag. Laat het zachtjes pruttelen tot de aardappelen gaar zijn en de saus ingedikt is. Meestal is een half uurtje voldoende, maar prik de aardappelen voor de zekerheid met een vork. Zo ben je er zeker van dat ze gaar zijn.