Chocolate chip bananenbrood

vegan recept bananenbrood

(Recept en foto’s van Noot / Erlinde Cornelis)

 

Dit recept kan je ook glutenvrij en/of suikervrij maken.

– 4 grote, overrijpe bananen
– Een beetje vanille extract
– 6 eetlepels plantaardige boter, langzaam gesmolten
– 1/3e cup plantaardige olie (zoals kokos- of zonnebloemolie)
– 2 theelepels appelciderazijn
– 2 theelepels bicarbonaat (niet hetzelfde als bakpoeder!)
– 2,5 cups bloem naar keuze (voor glutenvrij, neem bv. maïsbloem of kikkererwtenbloem)


Optioneel:

-3 eetlepels suiker of stevia (kan ook minder/geen, afhankelijk van hoe zoet je het wilt)
2 handjes vol gehakte noten (vb. hazelnoten, pecannoten, walnoten,…)
– 1 of 2 cups donkere chocolade ‘druppels’ (niet meer dan 2 koppen toevoegen , anders valt je brood uit elkaar!)
– pindakaas, of pindakaas gemengd met zachte dadels

 

recept voor veganistisch bananenbrood

 

 

Mix/plet de bananen tot een puree. Meng alle natte ingrediënten (bananenpuree, vanille extract, gesmolten boter, olie, azijn) in een grote kom. Voeg vervolgens alle droge ingrediënten toe (bicarbonaat, zout, bloem) en meng goed om een dik deeg te vormen. Als je de geweldige keuze hebt gemaakt om chocolade en noten toe te voegen: nu is het moment!
Giet het deeg in een bakvorm, bij voorkeur bekleed met bakpapier. Als je de nog geweldigere keuze hebt om pindakaas en/of dadelpasta toe te voegen, doe je best eerst de helft van het deeg in de bakvorm, dan de pindakaas, en dan het overige deeg er bovenop. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende ongeveer 35 minuten. Laten afkoelen alvorens erin te vliegen.