Vanilletrifles met zoute pindakaas, dadel-karamel, chocolade en banaan

veganistisch recept voor trifle

(Recept en foto’s van Noot / Erlinde Cornelis)

 

Wat een belachelijk lange naam voor een recept. Noem ze maar gewoon EPISCHE TRIFLES!

Dit recept is gluten- en suikervrij.

 

Voor de vanilleroom:

– 1 pak gewone tofu
– 1 blik dikke, volle kokosroom (niet melk)
– 2 eetlepels vanille extract
– Zoetstof naar keuze (agavesiroop, ahornsiroop, suiker of Stevia) toevoegen naar eigen smaak

Mix dit alles samen in een blender tot een gladde room. Indien de room te dik is voor jouw blender kan je een beetje plantaardige melk toevoegen.

 

Voor de zoute pindakaas karamel:

– Een handvol dadels (gebruik steeds zachte, sappige dadels, geen gedroogde dadels!)
– Enkele eetlepels pindakaas
– 2 eetlepels vanille extract
– 2 theelepels zout (tenzij je zoute pindakaas gebruikt, dan voeg je het zout toe naar smaak)
– Een beetje warm water om het mixen te bevorderen

Mix dit alles samen in een blender tot je dikke, kleverige (en toch gladde) pasta hebt. Deze pasta zou dikker moeten zijn dan de vanilleroom.

Voor de chocoladesaus:

– Donkere chocolade naar keuze
– Een beetje plantaardige melk naar keuze
– 1 theelepel zout

Laat de chocolade zachtjes smelten op een laag vuur totdat de saus glad is. Voeg meer melk toe indien ze te dik is.

Garnering:

– Granola
– Schijfjes banaan (of ander fruit naar keuze)

 

veganistisch recept trifle

 

Eens je de vanilleroom, de zoute pindakaas karamel, de chocoladesaus en de garnering klaar hebt, kan je laagjes beginnen maken in een aantal mooie glaasjes. Begin met een lepel vanilleroom op de bodem. Voeg dan laagje per laagje de andere ingrediënten toe. Maak de trifle af met granola of eventueel cacaopoeder bovenop als decoratie.

Laat de trifles enkele uren opstijven in de koelkast, en klaar!