Wat eten vegans?

Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. “Wat eet je dan wel nog?!” is de meest gehoorde spontaan opwellende vraag. Gelukkig is er goed nieuws: met groenten, peulvruchten, noten, zaden en granen kan je zowat alles maken, van fastfood tot raw food, voor elk wat wils.

Risotto, pizza, stoverij, sushi, lasagne, rijstpap, pannenkoeken, brownies, taarten, donuts en ga zo maar door. Van alles is een minstens even lekkere  vegan variant te vinden of te maken.

Veganistische pizza De Groene KeukenVeganistische-pattiserie-De-Groene-Keuken

Neem een kijkje bij “praktische voedingstips” of op onze pagina met “vegan recepten” voor praktische hulp.

 

Valkuilen

Dierlijke producten worden jammer genoeg vaak verwerkt in voedsel waarvan je het niet meteen zou verwachten. Zo bevat Quorn momenteel ei en zit er in vele vegetarische burgers kaas en ei.

Daarnaast kan misleidende labeling voor problemen zorgen. Zo staat er op de verpakking van vele bak- en braadproducten in het groot “plantaardig” of “plantaardig product” maar bevatten ze toch dierlijke vetten of melkonderdelen. De enige betrouwbare aanduiding is het VEGAN logo. Voor producten zonder vegan vermelding  is het aan te raden de ingrediëntenlijst te lezen. Handig om daarbij te weten is dat melkwei, melkpoeder en weipoeder ingrediënten van dierlijke oorsprong zijn. Cacaoboter en melkzuur zijn dat niet en zijn dus vegan.

Sommige additieven, in de ingrediëntenlijst vermeld met naam of e-nummer, zijn van dierlijke herkomst. Een voorbeeld is de meel- en broodverbeteraar L-cysteine (e-920), gemaakt uit kippenpluimen, varkens- en soms zelfs mensenhaar.  Meer info hierover vind je hier.

Als er dierlijke stoffen werden gebruikt tijdens het productieproces van voedingsmiddelen, zullen vegans deze eveneens proberen te vermijden. Zo gebruikt men onder andere gelatine en eiwit om bepaalde dranken zoals sommige bieren, wijnen en vruchtensappen te klaren. Op de website Barnivore en met de app Vege tipple kan je van heel veel dranken opzoeken of ze vegan zijn.