Vegan Lifestyle

Heel veel non-food items bevatten dierlijke ingrediënten. Daarom letten vegans ook op de kledij die ze dragen en de cosmetica die ze gebruiken. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen vegan alternatieven.

Kleding

Bij kledij gaat het vooral over het mijden van leder, zijde, wol en bont. Leer en wol kan je vervangen door respectievelijk polyurethaan en acryl, en zijde door viscose of polyester. Deze alternatieven zijn helaas niet altijd even duurzaam, sommige materialen zoals polyester gaan dan wel weer heel lang mee.

Daarnaast zijn er ook een heleboel natuurlijke materialen zoals katoen, linnen en hennep die aan te raden zijn in plaats van dierlijke of synthetische materialen.

In België zijn er ook al heel wat vegan kledingmerken verkrijgbaar, denk maar aan Vegetarian shoes. Een lijst van (web)winkels vind je hier op onze site.

Cosmetica

Cosmetica bevatten vaak dierlijke ingrediënten. Voor rode lippenstift wordt soms karmijnzuur (rode luizen) gebruikt en tandpasta kan soms glycerol (dierlijke vetten) bevatten (zie E-nummers). Daarnaast worden cosmetica en hun ingrediënten ook regelmatig op dieren getest. Opgelet: zo zijn er bedrijven die cosmetica verkopen onder met het label “niet getest op dieren” hoewel de afzonderlijke ingrediënten juist wel op dieren zijn getest. Deze zogezegd diervriendelijke merken kan je dan zeker niet vegan noemen. Gelukkig is er op dit vlak al heel wat verbeterd. Sommige merken hanteren zelfs het vegan label.