E-nummers

Hieronder vind je een lijst met de meest betwiste e-nummers.

 

Meestal of altijd dierlijk
Meestal plantaardig, maar kan soms dierlijk zijn
VEGAN
E101 Riboflavine (lactoflavine) Wordt synthetisch gemaakt of m.b.v. micro-organismen. Kan theoretisch uit melk gehaald worden, maar is veel te duur en wordt dus niet gedaan.
E104 Chinolinegeel Een puur synthetische kleurstof
E120 Karmijn, Cochenille Extractie uit gedroogde schildluizen
E153  Koolstof Wordt gemaakt uit verbrand organisch materiaal. Eigenlijk altijd plantaardig (houtskool). Theoretisch ook uit verbrand vlees, maar dit wordt niet gedaan.
E160 Dit zijn plantaardige gele kleurstoffen, zoals caroteen (wortelen), lycopeen (tomaten) en paprikaextract. Beta-Carotenen kunnen ook synthetisch gemaakt worden, maar ook daar zit geen dierlijk ingredient in.
 E161  Canthaxanthine Wordt gewonnen uit de cantharel (paddestoel) of synthetisch uit beta-caroteen. Vroeger wel uit veren van flamingo’s of kreeften.
 E234  Nisine Is een eiwit geproduceerd door bacteriën. Eén van de mogelijke productiemethoden is dat de bacterie in melk gekweekt wordt.
 E236  Mierenzuur Synthetisch. Komt wel voor in mieren, maar wordt er niet uit gewonnen.
 E252  Kaliumnitraat
 E270  Melkzuur Wordt door bacteriën gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Als additief voor commercieel gebruik wordt het echter geproduceerd door bacteriën die groeien op afval van de suikerindustrie.
 E304 Vetzuuresters van ascorbinezuur i) Ascorbylpalmitaat ii) Ascorbylstearaat Kan in principe uit vitamine C (bacterieel) en palmitinezuur worden gewonnen. Dat is commercieel eigenlijk altijd plantaardig (palmolie), maar kan ook uit dierlijk vet komen. Laatste is echter heel duur en dus erg onlogisch.
E306-8   Tocoferolen (vitamine E) Worden gewonnen uit plantaardige olie. Winning uit dierlijke olie (vis) is te duur, omdat de concentraties in die oliën veel lager zijn dan in plantaardige olie.
 E312  Dodecylgallaat Mogelijk dierlijk vanwege het gebruikte vetzuur. Commercieel wordt er waarschijnlijk geen dierlijk vet gebruikt, maar kan dus wel.
 E322  Lecithine Soja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippe-eieren.
E325-7  Lactaten (melkzuur-zouten) Zie E270 hierboven.
 E341 iii tricalciumfosfaat Fosfaten kunnen uit botten gehaald worden, maar zover men weet is dat commercieel niet het geval.
 E375 Nicotinezuur (vitamine B3) Wordt uit plantaardige bronnen of gist gemaakt. Ook synthetisch. Kan theoretisch uit lever worden gewonnen, maar dat is veel te duur.
 E422 Glycerol Wordt synthetisch gemaakt uit aardolie of m.b.v. bacteriën uit suiker. Kan ook uit dierlijk of plantaardig vet gemaakt worden, maar dat is veel duurder en wordt waarschijnlijk commercieel niet gedaan.
 E430  Polyoxyethyleen-8-stearaat (Stearinezuur) Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E431 Polyoxyethyleen (40) stearaat (Stearinezuur) Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat (Laurinezuur) Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E433  Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat (Oliezuur) Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat (Palmitinezuur) Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E435  Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat (Stearinezuur ) Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat (Stearinezuur ) Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E442  Ammoniumfosfatiden In de praktijk kan E442 door iedereen gebruikt worden, aangezien de vetzuren eigenlijk alleen uit koolzaadolie gewonnen worden. Echter, gebruik van dierlijk vet, waaronder varkensvet, is niet voor 100% uit te sluiten.
 E445  Glycerolesters van houthars Bevat glycerol, dus zie 422
 E470  Zouten van vetzuren Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E471  Synthetische vetten Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E472  Synthetische vetten Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E473 Suikeresters van vetzuren Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E474 Suikerglyceriden Combinatie van suiker met vetten. Het is moeilijk te achterhalen of de vetten dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E475  Polyglycerolesters van vetzuren Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E476 Polyglycerolpolyricinoleaat Synthetisch vet gemaakt met ricinusolie (plantaardig)
  E477  Propyleenglycolesters van vetzuren Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E478 Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E479 en 479b  Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E481-82  Natrium/Calcium-stearoyllactylaat Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur. Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
  E483 Stearyltartraat Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur. Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E484  Stearylcitraat Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur. Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E491-95 Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E542  Beendermeel Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.
E570-73   Stearinezuur en stearaten Het is moeilijk te achterhalen of dit vetzuur dierlijk of plantaardig is, en producenten weten het meestal zelf ook niet.
 E585 IJzer(II)lactaat Bevat ijzer en dat zou uit bloed gehaald kunnen worden, dat is echter veel te duur en omslachtig. Melkzuur wordt commercieel gemaakt met bacteriën uit melasse.
 E620-25  Natriumglutamaat en andere glutamaten Normaal gesproken gemaakt m.b.v. micro-organismen. Deels ook uit soja en zeewier. Theoretisch ook uit melk, eieren of ander dierlijk eiwit, maar de gehaltes zijn lager dan in soja en het is veel duurder.
 E626-29 Guanylzuur en guanylaten Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch.
 E630-35  Inosinezuur en inosinaten Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën.
E636  Maltol Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden.
 E640  Glycine  Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder.
 E901 Bijenwas Gemaakt door bijen.
 E904  Schellak Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen.
 E913 Lanoline Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden).
 E920-21 Cysteïne en cystine Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen, varkens).
 E927b  Ureum Chemisch gemaakt. Zou ook uit urine gewonnen kunnen worden, maar dat is veel lastiger.
 E966 Lactitol Gemaakt uit (koe)melksuiker
 E1000  Cholinezuur Uit rundergal.
 E1105  Lysozym Een eiwit uit kippe-eieren.
E1517   Glyceroldiacetaat (Diacetine) Bevat glycerol, dus zie 422
 E1518 Glyceroltriacetaat (Triacetine) Bevat glycerol, dus zie 422

Vetzuren.

Vetten bestaan uit glycerol en meestal 3 vetzuren. Dat geldt voor al het dierlijk en plantaardig vet. Vetten kunnen worden gesplitst in glycerol en de losse vetzuren. Deze worden gezuiverd en hieruit kunnen allerlei synthetische vetten en vetachtige stoffen gemaakt worden. Deze fungeren vaak als emulgator, waardoor het mogelijk is om vetten met water te mengen.

In het lichaam worden deze stoffen afgebroken en verwerkt als gewoon vet.

Probleem is de oorsprong van de vetzuren. Deze is niet te achterhalen in het eindproduct. Zowel dierlijke als plantaardige vetten zijn chemisch 100% identiek. De producent maakt de vetzuren meestal uit het goedkoopste vet. Dit zal in vrijwel alle gevallen plantaardig vet zijn, echter het gebruik van dierlijk vet is niet uitgesloten.

Als consument is het onmogelijk om vast te stellen wat de oorsprong van de vetten is. Overigens kan vaak de producent het ook niet vertellen, en met chemische analyses is het evenmin aan te tonen. Alleen de grondstofleverancier kan het vertellen, maar deze is voor de consument meestal niet te achterhalen. Om zeker te zijn dienen deze additieven dus niet gebruikt te worden.

Bron: http://www.food-info.net/, Universiteit Wageningen